Η Phyllida Barlow θα εκπροσωπήσει τη Μεγάλη Βρετανία στη Μπιενάλε της Βενετίας

Phylidda Barlow

Η Phyllida Barlow, μια από τις σημαντικότερες γλύπτριες της εποχής μας, θα εκπροσωπήσει τη Μεγάλη Βρετανία στην επόμενη Μπιενάλε της Βενετίας. H ανακοίνωση γίνεται ένα χρόνο νωρίτερα από το κορυφαίο εικαστικό γεγονός που θα εγκαινιαστεί τον Μάιο του 2017 στη Βενετία, με καλλιτεχνική διευθύντρια τη Γαλλίδα Christine Macel. Η Barlow διαδέχεται τη σπουδαία, επίσης, εικαστικό Σάρα Λούκας η οποία εκπροσώπησε τη Μεγάλη Βρετανία στην προηγούμενη διοργάνωση. Η Barlow, μιλώντας στο BBC, δήλωσε ότι θεωρεί τη συμμετοχή της «αξιοσημείωτη εμπειρία και αναζωογονητική πρόκληση».

Installation view of Phyllida Barlow at the Nasher Sculpture Center, Dallas
Installation view of Phyllida Barlow at the Nasher Sculpture Center, Dallas

Η Phyllida Barlow είναι γνωστή για τα τεραστίων διαστάσεων γλυπτά και τις εγκαταστάσεις της που φέρουν συχνά την ένδειξη «τρισδιάστατα κολάζ». Πειραματίζεται με τις ποιότητες ποικίλων υλικών και η δουλειά της βρίσκεται στο όριο του εφήμερου και του μνημειακού. Μεταμορφώνει και αλλάζει δυναμικά κάθε εκθεσιακό χώρο, και αυτό το στοιχείο της δουλειάς της αποτελεί πρόκληση για την παρουσία του έργου της στο, νεοκλασικού ρυθμού, Βρετανικό περίπτερο της Βενετίας. Η Barlow, γεννημένη το 1944, είναι δισέγγονη του Δαρβίνου, έχει διδάξει στη Σχολή Καλών Τεχνών Slade για περισσότερα από 40 χρόνια και έχει επηρεάσει μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών.

Το 2011 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε σημαντικές γκαλερί και μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει τιμηθεί με την ύψιστη διάκριση του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τις υπηρεσίες της στις τέχνες.

Αργυρώ Μποζώνη

Installation view, 'dock', Duveen Commission, Tate Britain, London, England, 2014 Photo: Alex Delfanne
Installation view, ‘dock’, Duveen Commission, Tate Britain, London, England, 2014
Photo: Alex Delfanne
Phyllida Barlow, dock, 2014. Installation view: Tate Britain 2014. J Fernandes, Tate Photography
Phyllida Barlow, dock, 2014. Installation view: Tate Britain 2014. J Fernandes, Tate Photography

pb-nasher-1

Related Posts