Νέα αρχιτεκτονική στο Hyde Park

Serpentine_zipper2-hero_web
Το έργο του Bjarke Ingels

Δεκαέξι χρόνια μετά τα εγκαίνια του επιτυχημένου θεσμού, το θερινό περίπτερο της διάσημης γκαλερί Serpentine στο Hyde Park του Λονδίνου εξακολουθεί να παρουσιάζει μερικά από τα πιο τολμηρά και καινοτόμα σχέδια στη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Φέτος, ο Δανός αρχιτέκτονας Bjarke Ingels μεταφέρει στους κήπους του Κένσινγκτον ένα σχέδιο που μοιάζει με βουνό από παγάκια. Δεν είναι όμως το μοναδικό έργο. Η έκθεση εμπλουτίζεται με τέσσερις ακόμη αρχιτεκτονικές προτάσεις καλοκαιρινών σπιτιών από ισάριθμους αρχιτέκτονες.

Το βασικό έργο του Δανού αρχιτέκτονα έχει τίτλο «unzipped wall». Πρόκειται για την αρχιτεκτονική κατασκευή ενός ιδιόμορφου τοίχου, ο οποίος ανοίγει και δημιουργεί έναν τρισδιάστατο χώρο: την ημέρα φιλοξενεί ψυχαγωγικές δραστηριότητες και το βράδυ μεταμορφώνεται σε εκθεσιακό χώρο με έργα καλλιτεχνών από όλο το φάσμα της τέχνης. Η φετινή κατασκευή μιμείται έναν τοίχο από τούβλα, μόνο που τα τούβλα είναι μεγάλου μεγέθους φτιαγμένα από fiberglass, ένα υλικό που προσδίδει ελαφρότητα και διαφάνεια στη σύνθεση. Η κατασκευή δημιουργεί την αίσθηση μιας σπηλιάς από διαφανή κομμάτια που μοιάζουν με κρυστάλλους.

Azure-BIG-Serpentine-Pavilion-2016-01 copy
Bjarke Ingels

Τα άλλα τέσσερα κτίσματα της διοργάνωσης είναι σχεδιασμένα από τους διεθνείς αρχιτέκτονες Kunlé Adeyemi, Barkow Leibinger, Yona Friedman και Asif Khan. Εμπνεύστηκαν τα καλοκαιρινά «σπίτια» τους από την αρχιτεκτονική του περίφημου ναού του 18ου αιώνα Queen Caroline’s Temple που βρίσκεται στους κήπους του Κένσινγκτον.

Kunlé Adeyemi
Kunlé Adeyemi
Serpentine Pavillion
Barkow Leibinger
Yona Friedman
Yona Friedman

Η Τζούλια Πέιτον Τζόουνς, διευθύντρια των Serpentine Galleries, δήλωσε ότι το έργο του Bjarke Ingels είναι ένα περίπτερο πολλαπλών χρήσεων με εξαιρετικά κομψή δομή, καμπύλες και ένα υψηλό κωδωνοστάσιο, ορατό από παντού το οποίο λειτουργεί σαν φάρος που προσελκύει επισκέπτες από όλο το Hyde Park και τους κήπους του Κένσινγκτον.

Ο θεσμός του θερινού περιπτέρου της Serpentine έχει αναδειχθεί, από το 2000 που ξεκίνησε, σε διοργάνωση αρχιτεκτονικού πειραματισμού, παρουσιάζοντας τα έργα μερικών από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες και εικαστικούς του κόσμου: σχέδια τους έχουν παρουσιάσει εκεί ο Όσκαρ Νιμάγιερ, ο Άι Βέι-Βέι, ο Φρανκ Γκέρι, ο Όλαφουρ Ελίασον, ο Ρεμ Κούλχας κ.ά. To πρώτο περίπτερο σχεδιάστηκε το 2000 από τη Ζάχα Χαντίντ.

serpentine-pavilion-2016-bjarke-ingels_dezeen_936_0
Bjarke Ingels

Αυτή η ευφάνταστη, προσωρινή κατασκευή εκτείνεται σε 350 τετραγωνικά μέσα στα οποία λειτουργεί και ένα καφέ. Από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο φιλοξενεί site-specific εκδηλώσεις για την τέχνη, την ποίηση, τη μουσική, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία. Το Serpentine Pavilion είναι μια κορυφαία έκθεση αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού, από τις δέκα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο. Δεν υπάρχει προϋπολογισμός για το έργο, το οποίο υλοποιείται μέσω χορηγιών. Παρά τα εξαιρετικά αρχιτεκτονικά έργα που έχουν δημιουργηθεί εκεί, πολλοί βλέπουν με σκεπτικισμό το μέλλον του θεσμού που βασίστηκε στην ιδέα ότι η μεγάλη αρχιτεκτονική μπορεί να υπάρχει εντελώς ανεξάρτητα από τη χρήση ή τον σκοπό της.

Αργυρώ Μποζώνη

Related Posts

  • H επιστροφή της δαντελωτής αρχιτεκτονικήςH επιστροφή της δαντελωτής αρχιτεκτονικήςΤα κενά στα δαντελωτά σχέδια επιτρέπουν στις κατασκευές να αναπνέουν και να ενισχύουν τα παιχνίδια της σκιάς και του φωτός, την αίσθηση μυστηρίου, την ομορφιά, την κομψότητα και τη φινέτσα […]
  • Τοτέμ από το ΟντάριοΤοτέμ από το ΟντάριοΜια περιήγηση στις διεθνείς ιστοσελίδες για την αρχιτεκτονική μάς δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις σύγχρονες σχεδιαστικές τάσεις και να απολαύσουμε πλήθος νέων κτιρίων και projects, […]
  • Τα τεμένη που στάζουν μέλιΤα τεμένη που στάζουν μέλιΜουκάρνας στα αραβικά σημαίνει «Θόλος από σταλακτίτες». Η κατασκευή τους πρωτοεμφανίζεται στο βορειοανατολικό Ιράν και στην βόρειο Αφρική συγχρόνως, στα τέλη του 9ου με αρχές 10ου […]
  • Ο Arthur Rimbaud στη φρίκη των σεληνιακών χώρωνΟ Arthur Rimbaud στη φρίκη των σεληνιακών χώρωνΠώς να μιλήσει κανείς για τον Αρτύρ Ρεμπώ; Είναι ενδιαφέρον, πάντως, να παρατηρείς την αμηχανία των ανθρώπων που στέκονται αποσβολωμένοι μέσα στα χρόνια μπροστά σ' ένα φωτισμένο […]